Studium der Lebensmittelchemie an der Universität Hohenheim/Stuttgart
Diplomarbeit am Fraunhofer IGB: "Abwasser Analytik von Titandioxid Nanopartikeln mittels Massenspektrometrie mit induktiv gekoppeltem Plasma im single particle Modus"
Tätigkeiten:
Doktorarbeit zum Thema: "Lipidanalytik"
Betreuung von Studenten im Rahmen des Lebensmittelchemischen Praktikums
Förderung:
Veröffentlichungen:
Poster:
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
07. - 08. März 2017, Sigmaringen/Deutschland
Katrin Sommer, Walter Vetter: Auswirkungen industrieller Verarbeitungsprozesse auf die Zusammensetzung wertgebender Lipidbestandteile von Champignons.
15th Euro Fed Lipid Congress,
27. - 30. August 2017, Uppsala/Schweden
Katrin Sommer, Walter Vetter: Effects of Industrial Processing on the Lipid Composition of Button Mushrooms (Agaricus bisporus).
46. Deutscher Lebensmittelchemikertag,
25. - 28. September 2017, Würzburg/Deutschland
Katrin Sommer, Walter Vetter: Effects of industrial processing on the lipid composition of button mushrooms (Agaricus bisporus).
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
06. - 07. März 2018, Gießen/Deutschland
Katrin Sommer, Klaus Appenroth, Gerhard Jahreis, Walter Vetter: Sterolmuster in Wasserlinsen der Gattung Wolffia aus verschiedenen Regionen der Welt.
16th Euro Fed Lipid Congress,
16. -19. September 2018, Belfast/Großbritannien
Katrin Sommer, Walter Vetter: Sterol Distribution in Truffle (Tuber) Species from different Origins.
4th International Congress Hidden Hunger,
27. Februar - 01. März 2019, Stuttgart Hohenheim/Deutschland
Katrin Sommer, Lisa Glanz, Walter Vetter: Influence of ultraviolet irradiation on the Vitamin D content in button mushrooms accountingundesired byproduct formation.
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
05. - 06. März 2019, Stuttgart Hohenheim/Deutschland
Andrea Eigenmann, Katrin Sommer, Walter Vetter: Phytosterole in Walnüssen und Walnussölen.
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
05. - 06. März 2019, Stuttgart Hohenheim/Deutschland
Katrin Sommer, Walter Vetter: Sterolverteilung in verschiedenen Trüffelarten (Tuber spp.) unterschiedlicher Herkunft.
9th European Symposium on Plant Lipids,
07. - 10. Juli 2019, Marseille/Frankreich
Katrin Sommer, Walter Vetter: Sterol pattern in Tuber and the use of fingerprints for the differentiation of species from different origins.
LChG Tweet-your-Poster-Event 2020,
14. - 15. September 2020 (online)
Sarah Schlag, Yining Huang, Katrin Sommer, Walter Vetter: Umfassende Bestimmung von Phytosterolen in Speiseölen mittels GC/MS-SIM.
Artikel:
Klaus-J. Appenroth, K. Sowjanya Sree, Manuela Bog, Josef Ecker, Volker Böhm, Stefan Lorkowski, Katrin Sommer, Walter Vetter, Karla Tolzin-Banasch, Rita Kirmse, Matthias Leiterer, Christine Dawczynski, Gerhard Liebisch, Gerhard Jahreis (2018):
Nutritional value of the duckweed species of the genus Wolffia (Lemnaceae) – most popular as human food.
Front. Chem. 6: 483 (DOI: 10.3389/fchem.2018.00483)
Walter Vetter, Marco Müller, Katrin Sommer, Markus Schröder, Simon Hammann (2019):
Development of equivalent chain length (ECL) rules for lipid compounds.
J. Chromatogr. A 1599: 187-195 (DOI: 10.1016/j.chroma.2019.04.042)
Katrin Sommer, Walter Vetter (2020):
Gas chromatography with mass spectrometry detection and characterization of 27 sterols in two truffle (Tuber) species.
J. Food Comp. Anal. 94: 103650 (DOI: 10.1016/j.jfca.2020.103650)
Katrin Sommer, Stephanie Krauß, Walter Vetter (2020):
Differentiation of European and Chinese truffle (Tuber sp.) species by means of sterol fingerprints.
J. Agric. Food Chem. 68 (2020) 14393-14401 (DOI: 10.1021/acs.jafc.0c06011)
Katrin Sommer, Stefanie Krauß, Walter Vetter (2021):
Stable carbon and nitrogen isotope signatures (δ15N and δ 13C values in ‰) of fresh and preserved button mushrooms (Agaricus bisporus) from the German market.
Anal. Lett. 54: 1401-1413 (DOI: 10.1080/00032719.2020.1803346)
Katrin Sommer, Marissa Hillinger, Andrea Eigenmann, Walter Vetter (2023):
Characterization of various isomeric photoproducts of ergosterol and vitamin D2 generated by UV irradiation.
Eur. Food Res. Technol. 249: 713-726 (DOI: 10.1007/s00217-022-04167-9)
Katrin Sommer, Marissa Hillinger and Walter Vetter (2024):
Previtamin D2, vitamin D2 and vitamin D4 amounts in different mushroom species irradiated with ultraviolet (UV) light and occurrence of structurally related photoproducts.
Eur. J. Lipid Sci. Technol. 126: 2300181 (DOI: 10.1002/ejlt.202300181)
Sarah Schlag, Sabrina Schäfer, Katrin Sommer, Walter Vetter (2024):
A sterol database: GC/MS data and occurrence of 150 sterols in seventy-four oils.
Food Chem. 460: 140778 (DOI: 10.1016/j.foodchem.2024.140778)
Katrin Sommer, Walter Vetter (2025):
Sterols in fresh and preserved button mushroom (Agaricus bisporus) products from the German market.
Eur. Food Res. Technol. 251: 613-624 (DOI: 10.1007/s00217-025-04659-4)
Vorträge:
Young scientists conference of Food Bio-technology,
23. - 25. September 2019, Stuttgart/Deutschland
Sommer, K.; Vetter, W: Sterol pattern in Tuber and the use of fingerprints for the differentiation of species from different origins.